Afgelopen zaterdag heeft onze voorzitter Rob Damen op NH Sportcafé gesproken om onze geliefde club, de Duintreffers, te promoten. Voor degenen die de uitzending gemist hebben, kun je het gesprek hier beluisteren: Luister naar de opname (Rob is te horen vanaf 1:01:28).

Hieronder kun je de volledige tekst van zijn praatje lezen, waarin hij met veel enthousiasme vertelt over onze club en wat het zo bijzonder maakt:

Dank dat ik tussen alle uitwisselingen over de grote sporten, voetbal en wielrennen, iets mag zeggen over een veel kleinere sport: pingpong! Klein in Nederland, maar in Duitsland, Zweden en Frankrijk al veel groter en in China waar de wereldtoppers vandaan komen, is het ongeveer de nationale sport. Wij hebben natuurlijk van oudsher Cor Du Buy (wie kent hem nie?), Bert Schoofs, recenter Trinko Keen, maar bekendst toch Bettine Vriesekoop, Europees kampioene en nog steeds ambassadeur van de sport. In een filmpje toonde ze met Erik Scherder aan dat er met pingpong vele hersengebieden worden geactiveerd door bewegen, anticiperen en reageren. En laatst nog een groot artikel over een pingpong speciaal voor Parkinsonpatiënten: door de sport hadden ze beduidend minder medicatie nodig! De heer Alzheimer (van het gelijknamige café), wordt ook bestreden door ons!

Het is een sport die je op hoge leeftijd nog succesvol kunt beoefenen. Ik noem van onze club alleen al Piet Hof, een echte Westfriese bollenboer. Hij is 88 jaar, maar won bij de laatste clubkampioenschappen overtuigend in de B-categorie, van allemaal jongere spelers! Jawel!

Nu ik het toch over ons clubje heb, wil ik de naam maar even genoemd hebben: DUINTREFFERS uit Schoorl. Al sinds 1963, opgericht door good old Jan Delis, wereldberoemd in Schoorl. De enige club in de hele gemeente Bergen. 30 jaar geleden kwam ik er terecht in het toen nieuwe eigen clubgebouw en ben er niet meer weggegaan. Toen waren er nog 10 tot 11 seniorenteams en 6 jeugdteams. Dat zijn er nu wat minder, nog maar 3 seniorenteams, al waren dat er even 2, dus tel uit je winst, èn sinds dit jaar na 2 jaar zonder, weer een enthousiast jeugdteam! Het valt niet mee in deze tijden, in een vergrijzende gemeente, jeugd aan je te binden. Als je ze al binnenkrijgt, met scholenworkshops, zijn ze ook snel weer vertrokken. Zelfs voetbalclub Duinrand S (met als bekendste oud-lid Alex Pastoor, wie kent hem niet?) gaat in ledental achteruit. Maar toch zijn we een taai levenskrachtig pingpongclubje, met enthousiaste leden van alle gezindten, van voormalig rechercheurs, onderwijzers, huisartsen tot aan musici, ICT-ers, ZZP-ers (zoals ik), bollenboeren en hotelhouders uit de wijde omgeving. Die treffen elkaar in een onnavolgbaar en soms onuitstaanbaar spelletje waarbij de emoties hoog op kunnen laaien al kunnen we er na afloop ook weer gemoedelijk om lachen. Want we werken ondertussen ook aan al onze hersengebieden natuurlijk!

Over hersengebieden gesproken: ik wil graag ons speciaal clubje in de club noemen: de Samson: bewoners van Scorlewald, een instituut voor mensen met een beperking. Zij spelen om de week bij Duintreffers onder onze begeleiding. Mensen met down, autisme en andere beperkingen. We vieren Sinterklaas en spelen jaarlijks het Samsontoernooi. Het zijn vrolijke enthousiaste avonden. En het is mooi om te zien als er door het spelen bij een bijna onbenaderbare autistische man een steeds grotere glimlach krult!

Wij huizen op Nieuwe Dam 5, achter de brandweerkazerne, naast de gemeentewerf en het boetje waar de fanfare oefent. Om het gemoedelijke dorpsbeeld maar even compleet te maken. Voor mij voelde het meteen goed om hier te mogen spelen en dat hoor je ook terug bij de mensen die hier nieuw komen: de ongedwongen pret èn genadeloze humor. Vergelijkbaar met NH Sportcafé… Terugkomers op de club hebben het over een warm bad. En een lid die onlangs met spijt moest opzeggen vanwege zijn gezondheid zei zelfs dat we een club van lieve mensen zijn… Dank je wel Frank, al blijven we natuurlijk onbarmhartige grappen maken. Een andere Frank is mee en mag het zelf even zeggen. Zo’n club dus, met enthousiaste leden, een vrolijk bestuur. Natuurlijk wel eens met hobbels maar die hebben we met elkaar kunnen overwinnen. We hebben naast een eigen clubgebouw ook een eigen trainer: Peter Delis, zoon van Jan, doet dat met jeugd èn senioren met onvermoeibare inzet. En, ik zou het bijna vergeten, met een bijzondere D.O. (donderdagochtend) groep van zogenoemde oudere dames en heren die met heel veel plezier een recreatief balletje slaan. Enfin, al zijn we gezond en levensvatbaar, we kunnen gerust nieuwe leden gebruiken. Vandaar dit praatje voor de mensen uit Bergen, Egmond, Schoorl, Groet, Heiloo, Warmenhuizen, Heerhugowaard èn Alkmaar: voel je welkom!

Dinsdagavond training. Jeugd van half 7 tot 8, senioren van 8 tot half 10. Drie keer gratis meetrainen en een lidmaatschap kost je waarachtig de kop niet. Tot zover deze uitzending van sportieve partijen.

DUINTREFFERS: onthoud die naam! Dank u wel.

We danken Rob voor zijn inspirerende woorden en roepen iedereen op om langs te komen en de sfeer bij Duintreffers zelf te ervaren. We hopen jullie snel te zien!